01 Jun 2005 -O, dat referendum

Nee, ik ga niet voor de Europese grondwet stemmen, maar ertegen. Het vorige bericht illustreert dat alle politiek plaatselijk is. Het valt mij ontzettend mee dat er zoveel discussie is geweest over de grondwet. Dat betekent dat de uitslag van het referendum niet zomaar opzij geschoven kan worden door de politiek, iets waar ik in januari nog bang voor was. Maar het was wel een nationale discussie. Ik verwacht dat Nederland tegen gaat stemmen met een hoger percentage dan Frankrijk. Maar de Fransen stemden om andere, linksere redenen tegen - het Franse nee was de eerste politieke overwinning van de anti-globalisten - en dat is dan nog het enige land waar we het mee eens zijn. Een Europese democratie werkt pas als er een Europese publieke opinie is, en die vereist een eenwording in taal en cultuur die even onhaalbaar als onwenselijk is. Daarom zeg ik nee tegen een grondwet met de doelstelling "steeds hechter verenigd" in de preambule en als belangrijkste punt een uitbreiding van het stemmen bij meerderheid. Verder heb ik weinig toe te voegen aan wat Zacht Ei, Ruud Harmsen en Sargasso over de EU-grondwet hebben geschreven (ook de 'goede punten' van Steeph vind ik redenen om tegen te stemmen).
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.