05 Feb 2007Evolutie!

Wie grappen maakt, krijgt soms een rare uitnodiging. Naar aanleiding van mijn Vrijzinnige woordenlijst heeft de Libertarische Partij me gevraagd om een lezing te houden. Dat leek me een mooie aanleiding om eens serieus te spreken over een onderwerp waarover ik al een tijd met mezelf in discussie ben: de toekomst van de verzorgingsstaat. Op dinsdag 6 maart zal ik in Den Haag om 20.00 uur een lezing houden over:

Eerlijke concurrentie: Alternatieven voor de verzorgingsstaat

Klik op de link voor een toelichting en een routebeschrijving.

Ik ga een ambitieus plan presenteren, maar dat komt niet voort uit optimisme, en niet in de eerste plaats uit ontevredenheid. Nederlanders vormen ondanks het geknoei van de politiek een van de gelukkigste volkeren ter wereld. Maar het systeem dat ons relatief zorgeloze bestaan mogelijk maakt is een experimenteel systeem dat na een halve eeuw al onder zijn eigen gewicht begint te bezwijken. De vergrijzing wordt versterkt door de verzorgingsstaat, de aanwezigheid van niet-productieve immigranten wordt er grotendeels door veroorzaakt. Beide problemen maken de financiering van de verzorgingsstaat moeilijker, maar de belangrijkste en minst voorspelbare factor zal de internationale concurrentie zijn, waardoor belastingen en premies zullen moeten dalen terwijl de kosten toenemen.

We zullen zelf alternatieven moeten bedenken, want van de Haagse politiek hoeven we geen redding te verwachten. Het nieuwe kabinet zal ongetwijfeld aankondigen dat het aantal rijksambtenaren verlaagd zal worden, want dat stond zelfs in het programma van de Partij van de Ambtenaren, maar dat is net zo geloofwaardig als een junkie die belooft dat hij echt minder zal gaan gebruiken. Het vorige kabinet beloofde ook een kleinere overheid, maar in feite zijn er 11.000 rijksambtenaren bijgekomen. De meest succesvolle overheidsdienst, de Autoriteit Financiële Markten van Docters van Leeuwen, werft trots nieuwe toezichthouders dankzij "continue uitbreiding van het takenpakket". Waarschijnlijk zal het nieuwe kabinet zestien ministers tellen, evenveel als er nu zitten, terwijl zowel Bos als Wijffels minder ministers wilden.

Gelukkig werkt de overheid zo inefficiënt dat overheidsdiensten best weggeconcurreerd kunnen worden, ook al kunnen ze nog zoveel belastinggeld verspillen. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsbemiddeling. De Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam betaalde reïntegratiebureaus gemiddeld € 381.000 per persoon om bijstandstrekkers aan het werk te helpen. Voor minder dan dat bedrag stampte de luchthaven van Rotterdam twee complete werkgelegenheidsprojecten uit de grond. Zulke initiatieven geven me de hoop dat we de verzorgingsstaat kunnen vervangen door een zorgzame samenleving op basis van vrijwilligheid.

(Aanpassing 27-2: De titel van dit stukje was Revolutie! en de titel van de lezing was Oneerlijke concurrentie, maar het wordt een positief verhaal, dus er hoort een positieve titel bij.)
Overtuigen


Hé ha broer,
Leuk ! Succes met de voorbereidingen !
Annette.
Annette - 05 Feb 2007 - 22:40

Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.