03 Nov 2009De geest van Theo

Maandag las ik op de mailinglijst van het Coster-project een tekst van Tjitske Jansen, met een treffende opmerking over Pippi Langkous:

Er was op de middelbare school een meisje dat zich met Pippi identificeerde. Ze bracht dit ook in haar kleding tot uiting. Ik vond dat zij zich belachelijk maakte. Als je Pippi Langkous na gaat doen, doe je iets wat Pippi Langkous zelf nooit zou doen.

Theo van Gogh herdenken op 2 november is net zoiets. Maar ik heb met plezier gekeken naar zijn postume zelfportret, samengesteld door Maartje Nevejan. Het was verfrissend om na alle grimmige woorden over de moord en de gevolgen weer eens te zien wat een speels en levenslustig mens hij was (vrolijk is het woord niet), die ervoor leefde om films over de liefde te maken met mooie vrouwen. Des te pijnlijker die stilte voordat hij in lachen uitbarstte, nadat Jeroen Pauw in 2003 voorspelde dat hij over vijf jaar dood zou zijn.

Later zapte ik nog even langs een debat met veel politici van een centrum-linkse splinterpartij, maar dat had ik binnen een paar minuten gezien, want het ging alleen over Wilders. Dat vond ik niet in de geest van Theo. Vijf jaar geleden was het misschien interessant om PvdA'ers over integratie te laten discussiëren. Maar nu is het genoeg geweest, ze hebben hun tijd gehad. Willem Drees junior waarschuwde in 1971 al tegen het uitnodigen van gastarbeiders. Ik ben 38, mijn hele leven zitten ze al te slapen, moet ik dan onder de indruk zijn als een PvdA-minister eindelijk iets durft te zeggen?
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.