09 Feb 2010 -Papieren handel

Sinds 2007 ben ik met plezier lid van Solostart Utrecht-Noord, een plaatselijke vereniging van zelfstandigen. Ik werd gevraagd om een verslagje te schrijven van de Solostart-avond van maandag, dus laat ik dat meteen maar doen, want ik ben natuurlijk een slagvaardige ondernemer...

Op maandag 8 februari hadden we een speciale Solostart-avond bij Wijk in Bedrijf. Onder leiding van Oscar van der Ende hebben we een 'business game' van de VN-organisatie ILO gespeeld. Dit spel is in Zuid-Afrika bedacht en wordt over de hele wereld gebruikt om ondernemers te trainen, tot in Uruzgan. We speelden in drie teams van vijf mensen. De groene en blauwe teams maakten hoedjes van papier; het rode team was een winkel die ze doorverkocht. Vooraf werd er driftig gerekend en gepland, maar in de hectiek van het spel moest de planning steeds bijgesteld worden. Er waren vier handelsronden van een virtuele week, waarbij een dag twee minuten duurde.

De dames van de rode winkel verdienden bijna evenveel als de twee productieteams bij elkaar, en wat nog knapper was, ze hadden hun winst goed voorspeld met een afwijking van slechts 7% (tegenover 96% 2467% voor het blauwe team waar ik in zat). De hoedenmakers verdienden veel meer dan ze verwacht hadden, doordat ze hun winsten konden investeren in steeds meer grondstoffen. Het groene team verdiende het meest per hoed en het blauwe team haalde de grootste omzetten door slim te onderhandelen. De spelleider wilde van tevoren niet vertellen wat het doel van het spel was, maar achteraf was de belangrijkste les wel duidelijk: zelfs in zo'n kleine markt met zo'n korte handelsperiode loonde het om samen te werken en een goede verstandhouding met alle zakenrelaties op te bouwen, inclusief de concurrent.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.