03 Mrt 2010 -Deze keer kunnen we kiezen

Bij de laatste verkiezingen in Utrecht mochten we kiezen tussen een PvdA-burgemeester en een PvdA-burgemeester. Op woensdag 3 maart mogen we uit 12 partijen kiezen, maar de belangrijkste keuze is voor of tegen de coalitiepartijen die één keer in de vier jaar naar ons luisteren.

De PvdA en de meelopers van CDA, VVD en ChristenUnie vonden een referendum over het Actieplan Luchtkwaliteit te moeilijk voor ons. De vernieuwing van het stationsgebied lieten ze steeds verder afglijden in de richting van volbouwen - waar 70% tegen stemde bij het referendum in 2002.

In Ondiep, de Geuzenwijk, Kanaleneiland-Noord en Overvecht De Gagel drukt PvdA-wethouder Harrie Bosch sloop- en bouwplannen door tegen de zin van de bewoners, ook als ze redelijke alternatieven aandragen, ook als de ervaring volgens wetenschappers leert dat je met 'herstructurering' geen sociale problemen oplost. Woningcorporatie Mitros laat nu appartementen in de Geuzenwijk bouwen waar geen kopers voor zijn. Dat soort leuke dingen kun je je veroorloven als je geen geld verspilt aan onderhoud.

In de afgelopen vier jaar heeft de gemeente miljoenen gestoken in prestigeprojecten en propaganda: de bouw van het Muziekpaleis gaat 134 miljoen kosten, terwijl nog steeds onduidelijk is wie er voor de muziek gaat zorgen. Omdat poppodium Tivoli zich niet wilde uitleveren aan het wanbeleid van Muziekcentrum Vredenburg, heeft PvdA-fractievoorzitter Gilbert Isabella gedreigd de subsidie voor Tivoli stop te zetten.

Zo gaan de machthebbers hier met kritiek om. Als een journalist het waagt om een hoogleraar aan het woord te laten over de pensionvergoeding van de burgemeester, zorgt de burgemeester dat de hele oplage van de krant wordt vernietigd. Als een fatsoenlijke autosloper met een zwak hart weg moet in Leidsche Rijn, proberen de ambtenaren van wethouder Bosch hem weg te pesten met een serie ongegronde rechtszaken.

Maar het moet gezegd worden, voor ambtenaren en interimmers heeft de gemeente goed gezorgd. Het aantal ambtenaren is in vier jaar met meer dan 40% gegroeid. Dat is niet alleen aan het huidige college te wijten, want GroenLinks-wethouder Giesberts was tot maart 2009 de verantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie. Luchtkwaliteitsmanager Hans Haarsma, toevallig ook ChristenUnie-fractievoorzitter in Zutphen, werd ingehuurd voor 1,3 miljoen in vier jaar. En dan betaalde de gemeente nog 10.000 euro voor een rechtszaak van Haarsma en twee collega's tegen Kees van Oosten. Intussen wordt de luchtkwaliteit niet gemeten maar zo berekend dat de vervuiling overal net onder de norm blijft.

Mijn advies is: stem op een van de oppositiepartijen D66, SP of Stadspartij Leefbaar Utrecht. Deze verkiezingen gaan niet over Wouter Bos, maar over Harrie Bosch. Deze keer kunnen we kiezen of we de komende vier jaar nog iets te kiezen hebben.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.