Huidige rubriek

Boeken

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotelog

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Veel Kwijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
Mijnkoptwee
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.kunst.literatuur
nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Nieuw oud

Donderdag heb ik twee boeken besteld via de nieuwe '2ehands' service van bol.com. Ik vind het een prettiger manier van boeken zoeken dan Marktplaats.nl, omdat alle exemplaren van een titel bij elkaar staan, met links naar relevante informatie zoals de beschrijving en de nieuwprijs. Vandaag (zaterdag) waren mijn bestellingen al binnen, bijna net zo snel als een nieuw boek dus, en dat tijdens de feestdagen. De conditie is in beide gevallen niet helemaal 'als nieuw', zoals beloofd (een nadeel van dit systeem is dat er geen foto's van de aangeboden exemplaren bij staan). Maar ze zijn goed genoeg om twee klassiekers te lezen die al jaren op m'n lijstje stonden: Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans en de verhalenbundel Namen en gezichten van Frans Kellendonk.

Regenrivier

Nieuwe lezersvraag: waar heb ik onderstaande foto gemaakt, afgelopen zaterdag?

(Verder lezen)

Een neus voor kronkels

Vandaag wordt Harry Mulisch 80 jaar. Wie kan de zon aan de hemel van de Nederlandse letteren beter huldigen dan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap? Voordat hij minister werd schreef Ronald Plasterk in een column over de 'Livius van het Leidseplein' onder meer het volgende:

Eigenlijk vond ik het vanaf Archibald Strohalm al prut. De pretentie, de onoprechtheid, de mooischrijverij: gecoiffeerde literatuur. (...)

Altijd was zijn proza bloedeloos bedacht, altijd een ingewikkeld in elkaar gedraaid plotje: literatuur als legpuzzel. Altijd ging het erin als koek, want het onderwerp was van deze tijd en er zaten zo veel ingewikkelde kronkels in dat iedereen dacht dat het wel heuse literatuur moest zijn. (...)

Laat ik vooral niet negatief doen. Een vlotte pen heeft Harry Mulisch. Met zijn non-fictie is niets mis. (...) Maar Mulisch wil meer. Hij wil niet alleen vermaken, hij wil ook pronken. Hij wil laten zien dat hij niet van de straat is. Dus vlecht hij knoop op knoop; Mulisch macrameet. (...)

'Uit de laaiende hemel in het westen stromen tramrails als gesmolten goud uit een hoogoven, tussen de zwarte bomen verschijnen auto's uit de baaierd, verdwijnen er in, mensen lopen aan het hoofd van meterslange schaduwen.'

(...) Arme schoolkinderen, die de komende jaren leren dat dit literatuur is. Mulisch doet weer moeilijk. Bij een echte schrijver dient een beeldspraak om iets toe te lichten, wellicht om een emotie toe te voegen aan een beschrijving, of desnoods om een beetje te verfraaien. Maar tramrails die als goud uit een hoogoven vloeien, dat is nergens goed voor.

("Mulisch doet weer moeilijk". Uit: Ronald Plasterk, Leven uit het lab. Amsterdam: Prometheus, 2000.)

Plasterk heeft gelijk. Zelf heb ik De versierde mens en De diamant wel met plezier gelezen, maar toen was ik nog een puber die makkelijk onder de indruk raakte van pretentieuze literatuur. Toen ik achteraf begreep hoe leugenachtig Het woord bij de daad was, voelde ik me belazerd. De Aanslag was vakkundig in elkaar gedraaid, maar de enige scènes die ik me herinner komen uit de film, terwijl De Avonden wel de verfilming heeft overleefd. Het boekenweekgeschenk van Mulisch vond ik net zo houterig en uitleggerig als dat van Connie Palmen. Kortom, laten we hopen dat de minister dit vriendenboek met veel ceremonieel overhandigt aan de kosmische schrijver.In 2 zinnen: Ha Jin, Wachten

De Chinees-Amerikaanse schrijver Ha Jin heeft blijkbaar ergens gelezen dat een goede schrijver de lezer op het verkeerde been zet. In zijn roman Wachten doet hij dat door 89 minuten lang over rechts aan te vallen en in de laatste minuut de linksbuiten aan te spelen.

Stapelgedichten

Een stapelgedicht maak je door boeken op een stapeltje te leggen, zodat je de titels kunt lezen als een min of meer samenhangende tekst. Het is een variant op de plankjes met Sorted Books van de Amerikaanse kunstenares Nina Katchadourian, Max Dohle heeft er een rage van gemaakt in de Nederlandse weblogwereld en natuurlijk kon ik het niet laten om hiervoor mijn boekenkasten te plunderen.

Serenade 

Serenade

Alice in Wonderland,
geen gewoon Indisch meisje.
De bruid, de langverwachte.
Zul je mij altijd graag zien?

(Verder lezen)

Kattig

Als je hierom kan lachen, ben je een dubbele nerd: PhiLOLsophers.

Adam Smith, INVISIBLE HANDIn 1 zin: Bard E. O'Neill, Insurgency & Terrorism (1990)

Dit werkje van 171 bladzijden met een hoge informatiedichtheid is niet de antiterrorismebijbel die ik na 11 september 2001 zocht, maar O'Neill, een geleerde van het US National War College met ervaring als inlichtingenofficier in Vietnam, betoogt met veel voorbeelden, bijvoorbeeld uit Oman en Maleisië, dat een regering een guerilla-oorlog tegen opstandelingen best kan winnen, door een combinatie van politie- en bestuurswerk, inlichtingen, aanvallende militaire acties en politieke hervormingen, als die tenminste tegemoetkomen aan wat het volk werkelijk wil.

In 1 zin: Naeem Murr, The Boy (1998)

Deze te mooi geschreven roman, waarin een pleegvader een mysterieuze jongen opspoort, zal ook gewone ouders nachtmerries bezorgen.

In 1 zin

Voor wie net zo weinig tijd heeft om recensies te lezen als ik om recensies te schrijven ben ik aan een nieuwe serie begonnen: In 1 zin. Het eerste slachtoffer is Guns, Germs and Steel van Jared Diamond, wat ik een heerlijk boek vond om te lezen, vooral omdat het in de woorden van de ondertitel A Short History of Everybody for the Last 13,000 Years vertelt, maar uiteindelijk niet overtuigend, omdat Diamond niet de vraag beantwoordt die hij stelt: Waarom zijn West-Europeanen en Noord-Amerikanen rijker en machtiger dan de rest van de wereld? Gisteren kreeg ik onder de douche opeens een ingeving waarmee ik mijn kritiek in één zin kon samenvatten.

Er liggen nog twee stapels boeken met aantekeningen klaar, vooral non-fictie, maar ik weet niet of ik die allemaal even puntig kan bespreken.In 1 zin: Guns, Germs and Steel (1997)

Volgens de veelzijdige bioloog Jared Diamond verklaren de agrarische mogelijkheden van Eurazië dat Afghanistan, Tadzjikistan, Nepal, Birma, Oezbekistan, Bangladesh, Kirgizië, Laos, Mongolië, Cambodja, Pakistan, Vietnam en India tot de rijkste landen ter wereld behoren.

Middelbare leeftijd

Als je op Gedichtendag 36 jaar wordt, hoef je niet lang na te denken over welk gedicht je gaat voorlezen (de Divina Commedia leek me iets te lang).

Friedrich Hölderlin, Hälfte des Lebens (mp3, 252 kB)

Tekst en vertaling volgen hieronder.

(Verder lezen)