Huidige rubriek

Geld

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2009

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotelog

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Veel Kwijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
Mijnkoptwee
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.kunst.literatuur
nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Geldgolf gevraagd

Toen ik op Tweede Kerstdag de eerste berichten over een tsunami in de Indische Oceaan las, dacht ik "jammer, weer een overstroming, niets aan te doen" en klikte ik door naar het volgende bericht op nu.nl. En ik ben niet de enige tot wie de omvang van deze ramp langzaam is doorgedrongen, en de noodzaak om er wel iets aan te doen. Nu is het zaak om zo snel mogelijk geld en hulpgoederen ter plekke te krijgen om de overlevenden aan schoon drinkwater, eten en medicijnen te helpen. Na een rondje weblogs heb ik de volgende acties genoteerd:

Eigenlijk vind ik het ook wel voorbarig om al aan de herbouw te beginnen terwijl sommigen nog geen enkele noodhulp hebben gezien. Er wordt in Thailand al geklaagd dat alle hulp naar de toeristische gebieden gaat. Maar ook als de officiële hulporganisaties honderden miljoenen binnenkrijgen en alles eerlijk verdelen in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten, zal er bittere ongelijkheid blijven. Er zijn veel conflictgebieden getroffen, in Atjeh, Birma, het noordoosten van Sri Lanka en Somalië. Daar is nog nauwelijks van bekend hoeveel doden er zijn gevallen en hoeveel hulp er nodig is. En deze ramp trekt natuurlijk de aandacht weg van Darfur en Ethiopië. Maar als je het klinisch beschouwt is hulp aan tsunami-slachtoffers effectiever dan hulp aan een oorlogsgebied of aan een aan voedselhulp verslaafd land.Verdampt geld

Edward Prescott won dit jaar samen met Finn Kydland de Nobelprijs voor economie. Maar de 63-jarige Amerikaanse econoom voelt zich niet te geleerd om verfrissend simpele beleidsadviezen te geven: "That's an easy one (...) When you cut tax rates, employment always goes up (...) The idea that you can increase taxes and stimulate the economy is pretty damn stupid." De hoofdredactie van de New York Times denkt daar anders over; in zijn officiële steunbetuiging aan John Kerry als presidentskandidaat (verrassing!) beweerde de krant afgelopen zondag dat het geld dat president Bush besteedde aan belastingverlagingen verdampt is: "When the nation fell into recession, the president remained fixated not on generating jobs but rather on fighting the right wing's war against taxing the wealthy. As a result, money that could have been used to strengthen Social Security evaporated, as did the chance to provide adequate funding for programs the president himself had backed."