Huidige rubriek

Geld

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2009

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotelog

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Veel Kwijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
Mijnkoptwee
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.kunst.literatuur
nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Dappere Dirk in het regelwoud

Totdat Verdonk werd afgekeurd (gaat ze nu echt weg?) was dit het nieuws van de week: Augusto Pinochet is gestopt met liegen terwijl Dirk Scheringa juist de politiek in wil. Er zijn wel meer verschillen tussen beide leiders, maar ook overeenkomsten:

Natuurlijk valt de woekeraar niet helemaal in dezelfde categorie als de dictator. Hij heeft zijn land niet gered van een rampzalig marxistisch experiment, maar misschien komt dat nog. Scheringa wil minister van Deregulering worden, dat is alvast een ambitieus voornemen. In een centrumlinks kabinet zal hij zich als een non in een bordeel voelen. Niet dat Balkenende het motto "minder regels" in praktijk bracht. Het hele systeem is er nu eenmaal op gericht om "beleid te maken", dus er is meer nodig dan goede voornemens om die machine tegen te houden.

(meer)

Prijsmechanisme

Als overtuigd kapitalist heb ik nog nooit een boek van Adam Smith gelezen - maar wel rode boekjes van Lenin en Engels, want die lagen voor de oudpapierprijs bij De Slegte.

(Trouwens, volgend jaar krijgt Smith eindelijk een standbeeld in Edinburgh, uiteraard bekostigd door particuliere donateurs.)Cadeautjes

Het kan niet op: een link van Onze Taal naar mijn rijmelarij, een mysterieus pakketje (wat ik liever zo laat) en als slagroom op de speculaas plaatst mijn favoriete politieke website, Meer Vrijheid, een stuk van mij: een vrijzinnige woordenlijst. De simpelste definities vind ik zelf de leukste:

Bevlogen. Gevormd naar analogie van belezen. Een bevlogen politicus heeft veel gevlogen, bijvoorbeeld naar milieuprojecten en conferenties over duurzaamheid.

Werkloosheid. Paradijselijke toestand waarin de mensheid niets meer hoeft te verbeteren aan de wereld.

Dat laatste is meer dan een grapje: als de libertariërs hun zin kregen zou er geen langdurige werkloosheid in de gebruikelijke betekenis meer bestaan. Waarom ik toch geen libertariër ben maar een klassiek liberaal, en waarom geen enkele partij in de Tweede Kamer liberaal is, ook de VVD niet, daar zou ik graag een verhandeling van tweeduizend woorden over schrijven - maar daar word ik niet voor betaald.Open brief (3)

Aan: Artsen zonder Grenzen Nederland

Geachte heer/mevrouw,

Vanmiddag werd ik telefonisch lastiggevallen door een mevrouw die belde namens Artsen zonder Grenzen. Ze hield een lang verhaal over uw activiteiten, terwijl ik al gezegd had dat ik die kende uit de media. Ik heb tweemaal toegezegd dat ik zou nadenken over een donatie, maar daar nam ze geen genoegen mee. Ik heb er nu over nagedacht, en mijn donatie gaat naar het Rode Kruis.

Met vriendelijke groet,

Edwin den Boer, Utrecht.Aardbeving

Anderhalf jaar na de tsunami is Indonesië alweer getroffen door een grote ramp. De hulpverlening komt langzaam op gang, is het laatste nieuws. Maar daar kunnen we wat aan doen. Het toeval wil dat Deining een correspondent ter plaatse heeft: Hans van den Broek, een freelance vertaler die in Yogyakarta woont. Zijn vrouw Irah is afkomstig uit de kampong Sumberbatikan in de getroffen streek Bantul en ze doet haar best om haar dorpsgenoten te helpen:

Mijn vrouw is net terug uit 'haar' dorp. Ze had 100 porties eten, drinkwater
en geld meegenomen. De situatie is rampzalig. Er staat geen huis overeind.
Als mijn vrouw zo doorgaat met uitdelen (en ik vrees dat ze dat doet), ben
ik over een paar dagen failliet.

Ik ken weinig collega's die zo eerlijk zijn als Hans van den Broek. Hij verdient het niet om failliet te gaan en Sumberbatikan heeft meer hulp nodig. Dus geef wat u missen kunt. U kunt het geld overmaken naar een Nederlandse bankrekening: 14 25 59 024 t.n.v. Ponirah in Prinsenbeek. Zodra het op die rekening staat kan het in Yogya gepind geworden - lang leve de globalisering!

Aanvulling 10.25: Hans heeft inmiddels zijn website geactiveerd, waarop hij binnenkort verslag zal doen van de actie. Irah heeft de eerste bijdragen al opgenomen en is nu bezig onder meer rijst en olie uit te delen.