Huidige rubriek

Internet

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotelog

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Veel Kwijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
Mijnkoptwee
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.kunst.literatuur
nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Links (2)

Dit is geen jaaroverzicht. Eigenlijk had ik dit begin november willen schrijven, toen Pats-boem een half jaar bestond, maar toen had ik iets anders aan m'n hoofd. Maar goed, in de linkerkolom heb ik onder het kopje Hoogtepunten één artikel per maand vermeld dat misschien over een jaar nog de moeite waard is om te lezen. Twee dingen vallen me daarbij op. Ten eerste lijken de langere essay-achtige stukken het best houdbaar. Misschien vinden de lezers ze vervelend, maar ik geloof in ieder geval niet dat webteksten altijd kort en flitsend moeten zijn. (Het onderwerp hoort wel in de eerste zin duidelijk te zijn, zodat dit stuk alvast afvalt.) Volgend jaar zal ik proberen meer langebaanwerk te plaatsen - ook minder actuele stukken zoals recensies waarvoor ik al jarenlang aantekeningen op de plank heb liggen en zelfs een soort interviews.

Ten tweede bestaat ongeveer de helft van de hoogtepunten uit mediakritiek. Daar was ik niet op uit toen ik aan dit weblog begon (dan had ik wel een rubriek Media gemaakt). Ik heb geen hekel aan journalisten, sterker nog, ik ga dit stuk nu afbreken voor een borrel met freelancers, waar de journalisten goed vertegenwoordigd zullen zijn, voorzover ze niet met strakke deadlines worstelen omdat hun redacteuren tussen Kerst en Nieuwjaar vrij hebben. (Wordt vervolgd.)Links (1)

Ik ben gewend dat ik bloggers dronken moet voeren om een linkje te scoren, dus ik was blij verrast dat niet alleen Quotelog maar ook Milov naar een van mijn nul-megapixel-foto's heeft gelinkt. Nou heeft dat me niet aangemoedigd om hier ook nog eens wat te schrijven. Maar het was wel een aanleiding om in de linklijst hiernaast de fotologs een eigen kopje te geven.

Verder is daar ook de categorie Clogs Blogs bij gekomen, oftewel Engelstalige blogs van Nederlandstalige bloggers. In de afgelopen weken hebben vooral Zacht Ei en Peaktalk hun best gedaan om het buitenland voor te lichten over de moord op Theo van Gogh en de gevolgen daarvan (via Amerikaanse bloggers als Andrew Sullivan en Charles Johnson). Zacht Ei is het weblog van mijn Quotelog-collega Arjan Dasselaar, die nog maar kort geleden op het Engels was overgeschakeld. Peaktalk wordt geschreven door de naar Canada geëmigreerde econoom Pieter Dorsman, die bijvoorbeeld uitlegt dat de beroemde Hollandse tolerantie bestaat uit een vreemd mengsel van pragmatisme en schuldgevoelens.Ardennen (1)

Ja, ik heb mijn vakantie-avonturen overleefd. Om de opwinding een beetje te spreiden zal ik stukje bij beetje verslag doen. Hier is alvast een kaartje van de wandeltocht die ik in vijf dagen gelopen heb. Zoals u ziet heb ik vrijdagavond voor de laatste loodjes een lift aangenomen, op een zijweg van de E42 ongevraagd aangeboden door een sportief jong stel. Maar zondagmorgen ben ik nog dieper gezakt: aan het begin van de Wolfsbusch, een beboste heuvel langs de Amel/Amblève, heb ik zelfs de weg gevraagd aan een bejaard echtpaar. Waar kan ik m'n ballen inleveren?Dienstmededeling

Deze week en volgende week zal ik weinig aan loggen toekomen. Ondere andere doordat ik met de rest van mijn site bezig ben, die wel 'statisch' is maar niet helemaal stil moet staan. Om te beginnen is de zakelijke pagina van Woordenboer Tekstwerk bevorderd tot voorpagina, en de oude voorpagina dus verhuisd, net als een paar andere persoonlijke pagina's die nog niet in een subdirectory stonden:

Uiteraard is alles nog steeds te vinden via verwijzingen op het oude adres. Ik ben erg voorzichtig met verplaatsingen - hier heb ik meer dan een jaar tegenaan zitten hikken - want ik ben ervan overtuigd dat populariteit op het web een kwestie van lange adem is, tenzij je toevallig een superhit scoort. Dat merk ik nu ook weer: hoe minder ik post, hoe meer bezoekers Pats-boem trekt.Sorry

Ik heb geen tijd om uit te leggen waarom ik geen tijd heb om te loggen. Morgen misschien.Met stip op 3

Niemand leest Pats-boem -- behalve mijn vrienden Sergey en Larry:

Google: Rachida AzoughNiet nadenken, gewoon klikken

Mijn favoriete webontwerp-goeroe is niet Jakob Nielsen, maar Steve Krug. Iedereen die een zakelijke website beheert, beveel ik zijn boek Don't Make Me Think! aan. (Iedereen die websites bouwt zou het allang gelezen moeten hebben.) Zijn boodschap is duidelijk: zorg dat de navigatie in één oogopslag duidelijk is. Dus de elementen die ik vorige week dacht te moeten uit te leggen heb ik nu maar weggehaald. Ook de externe onderdelen (statistieken en RSS-feeds) zijn verwijderd, om de voorpagina sneller te laten laden.Instant Karma

Misschien vraag je je af wat die nulletjes rechts boven elk artikel betekenen. Nou, dat jullie te beroerd zijn om op de plusjes en minnetjes te klikken! Daarmee kun je namelijk mijn stukken waarderen. Karma heet dat. Omdat ik net begonnen ben, trek ik me daar misschien nog wat van aan, maar als er niet op de plusjes geklikt wordt, haal ik ze weg. O ja, achter de tekens § en ¶ zitten directe links naar het artikel verscholen, de § naar het stuk in het archief, de ¶ naar alleen het artikel.1 mei

1 mei 2001 in Moskou

Bij deze verklaar ik Pats-boem officieel geopend. Webloggen is mijn werk, dus de Dag van de Arbeid is natuurlijk de beste dag om hiermee te beginnen.

Dit jaar herdenken we op 1 mei niet alleen de martelaren van Chicago, maar vieren we ook de toetreding van tien nieuwe landen tot de Europese Unie. Tijd om een kijkje te nemen bij onze nieuwe broeders. Via Carniola vond ik een mooie fotogalerij met detailbeelden van Slovenië (in flash). Een luchtiger fotoserie staat op All About Latvia. Alhoewel, na het zien van de vijfde foto begin ik me ernstig zorgen te maken over de Letse economie.