Huidige rubriek

Kunst

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2005

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotelog

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Veel Kwijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
Mijnkoptwee
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.kunst.literatuur
nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Zapiro's satire

De Zuid-Afrikaanse cartoonist Zapiro, een van mijn favoriete politieke tekenaars, heeft woensdag de Prins Claus Prijs gekregen. Opvallend dat prins Constantijn bij die gelegenheid een toespraak hield waarin hij de kracht van humor en satire loofde, onder verantwoordelijkheid van dezelfde premier Balkenende die zich twee jaar geleden nog ergerde aan satire over het koningshuis. Zapiro is een pseudoniem van Jonathan Shapiro. Hij tekent met penseel en pen. Hij begon te tekenen voor anti-apartheidsorganisaties en sinds 1994 is hij vaste cartoonist van de links-liberale krant Mail & Guardian. Maar hij beperkt zich niet tot voorspelbare linkse thema's als armoede, Bush, het klimaat en de erfenis van de apartheid. Hij hakt ook in op de dictatuur van Mugabe in Zimbabwe, ANC-vice-voorzitter Jacob Zuma (die is afgetreden als vice-president van het land wegens verdenking van corruptie, en zijn ANC-functie eindelijk dreigt kwijt te raken nu hij ook nog terecht staat voor verkrachting), en president Mbeki, die het verband tussen Aids en HIV ontkent. Zapiro's cartoons zijn al sinds de vorige eeuw op de site van "Africa's first online newspaper" te bekijken (na een dag gratis voor wie zich even met een e-mailadres registreert). Zie bijvoorbeeld de Zapiro van wereld-Aidsdag, waarin hij een bizarre fantasie combineert met een bijtende aanklacht.

Aanvulling 11-12: Op de site van Nieuwe Revu staat een bloemlezing van acht Zapiro-cartoons.Filmtip

Vanavond om 19.10 op Nederland 3: Zoenzucht, met Ramona da Cruz Lopes. Een film waar je het warm van krijgt.Plakkers

Dat zie je niet iedere dag: een nieuwe kunstvorm - nou ja, een techniek die ik nog niet kende. De Amerikaanse kunstenaar Mark Jenkins maakt sinds 2003 sculpturen van plakband. Ze zijn niet allemaal even geslaagd, maar de meest doorzichtige zien er uit als holle ijsbeelden of spoken bij daglicht. Hoe maakt hij die plakbandsculpturen? Meestal gewoon met een mal. Jenkins brengt zoveel plastic baby's ter wereld dat hij ze te vondeling legt. (Via Wooster Collective.)

De enige is hij trouwens niet: de Engelse kunstenares Helen Cunningham, die gelukkig gesponsord wordt door twee plakbandfabrikanten, maakt massieve beelden van plakband, en dit is echt iets wat een kind ook kan.Fotofestival

Zondag 12 juni ben ik naar Naarden geweest voor het fotofestival. Dat was de laatste dag, want ik had er lang over getwijfeld, onder andere omdat het Oud-Hollandse thema ('Made in Holland', Nederlandse fotografie van de afgelopen 60 jaar) me niet aansprak. Maar dat betekende dat ik deze keer alle foto's die ik wilde zien in drie uur kon bekijken. Ik heb het meest genoten van fotografen die feestelijke of feestelijk bedoelde uitingen van jongerencultuur in beeld brengen: Gerard Wessel, Ting Chan en Ellen Kok. En van drie andere jonge fotografen, die verschillend werk maken maar gemeen hebben dat ze vanuit een scherpe persoonlijke blik ingetogen beelden maken: Miloushka Bokma, Malou van Breevoort en de rijzende ster Manon van der Zwaal, die als studente met haar serie 'Zelfportret' (met bedvriendjes) meteen een prijs won bij de professionals van PANL.

(meer)

Die andere Van Gogh

Vandaag herdenkt Google de 152e geboortedag van Vincent van Gogh. Hij is de zesde kunstenaar in de serie Holiday Logos, na Monet, Warhol, Picasso, Michelangelo en Escher (of de zevende als we Dilbert-tekenaar Scott Adams meetellen). Vorig jaar was er voor het eerst een speciaal logo voor een schrijver, James Joyce, en zanger/muzikant, Ray Charles. Een filmregisseur is er nog niet bij geweest.