Huidige rubriek

Oorlog

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotelog

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Veel Kwijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
Mijnkoptwee
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.kunst.literatuur
nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Tegen geweld, tegen overgave

De afgelopen dagen horen we vaak dat de overheid hard moet optreden tegen aanslagen op islamitische gebouwen omdat die de islamitische extremisten in de kaart zouden spelen. Bijvoorbeeld Arie van der Zwan in NRC Handelsblad van zaterdag: "Wraakacties op islamdoelen zijn koren op de molen van het extremisme." Dat zou best waar kunnen zijn, maar toch vind ik het een gevaarlijke, onzindelijke redenering. Zulke aanslagen moeten veroordeeld, bestraft en voorkomen worden omdat ze schade en angst veroorzaken, of er nu een moskee, een kerk, een groothandel of een parlement in brand wordt gestoken. En omdat het doel de middelen niet heiligt (behalve in uitzonderlijke situaties, zoals een bevolkingsregister in de Tweede Wereldoorlog.) Ere wie ere toekomt, het moralisme van Balkenende is hier wel op z'n plaats: "Van scholen blijf je af. Van moskeeën en kerken blijf je af." en "Wie geweld gebruikt, heeft altijd ongelijk."

Dit is geen theoretische discussie. Als de wraakacties islamitische terroristen zouden afschrikken zouden ze niet minder verwerpelijk zijn. En als je het zelfde argument zou toepassen op handelingen die wel te rechtvaardigen zijn, zou je toegeven aan een vreemd soort chantage. De immigratiebeperkingen van de afgelopen jaren, de gedwongen inburgering, de waarheid over criminele Marokkaanse jongens, kritiek op de islam, godslastering en heiligschennis, biologie-onderwijs volgens de evolutietheorie, alledaagse provocaties zoals muziek maken, de hond uitlaten of als vrouw je haar laten zien, de Nederlandse militairen in Irak en Afghanistan, dat zijn allemaal zaken waardoor moslims radicaler zouden kunnen worden. Maar wie om die reden concessies doet, beloont geweld en intimidatie - en dat is veel meer koren op de molen van het extremisme.Wat na Arafat?

Zal Osama bin Laden over een jaar of twintig in een Frans ziekenhuis sterven, betreurd door Westerse gezagsdragers en journalisten? De dood van de kindermoordenaar die het Palestijnse terrorisme groot maakte wordt nu in ieder geval betreurd door een stoet wereldleiders, terwijl ook Beatrix en Balkenende een duit in het zakje doen.

Opvallend is de reactie van Ariel Sharon, die in de dood van zijn aartsvijand een kans op een snelle vrede zegt te zien. Natuurlijk weet hij als geen ander dat de laatste kans op een compromis is verkeken toen Arafat in 2000 het vredesaanbod van Ehud Barak afwees. Wie ook de nieuwe leider van de Palestijnen wordt, hij zal nooit voldoende gezag hebben om Israel vrede te garanderen. Maar Sharon is niet gek - vanaf vandaag is hij de grootste politieke overlever van het Midden-Oosten. Door op een snel akkoord aan te dringen, speelt hij de bal in de handen van de kibbelende hovelingen, die hun handen al vol hebben aan hun onderlinge machtsstrijd en de jacht op de schat van minstens een miljard dollar die hun Leider in de loop der jaren verduisterde.

De beste hoop op vrede is nog steeds een door Israel en Amerika opgelegde scheiding, met een muur om de Palestijnse staat, zodat Israel niet afhankelijk is van vredesbeloften. Nu de grote stoorzender zwijgt, bestaat de mogelijkheid dat een zwakke Palestijnse regering zich daarbij neerlegt, bij gebrek aan beter en om internationale steun te houden. En dat zou voor gematigde Arabische regeringen een rechtvaardiging zijn om weer zaken te doen met de Israeli's. Zo'n oplossing zou weinig steun vinden onder de bevolking in Palestina en de Arabische wereld, maar dat geldt voor iedere oplossing die het voortbestaan van Israel als joodse staat mogelijk maakt.

Kortom, vrede in het Midden-Oosten is een abc'tje. Vrede in Nederland, dat wordt pas moeilijk.Nee, maar...

Lees mee en volg de rode draad:

Slechts een enkeling keert zich openlijk tegen een massale demonstratie van moslims. Nabil Marmouch, leider van de AEL-Nederland: 'Natuurlijk ben ik geschokt, maar ik voel me niet verantwoordelijk en laat me ook geen verontwaardiging aanpraten.' Abdelhakim, redacteur van de website el qalem: 'Wij demonstreren niet mee met die slijmballen die willen laten zien dat ze het erg vinden. De dood van 40 duizend kinderen in Tsjetsjenië is erger dan die van Van Gogh.' (Volkskrant)

Nee, die moord vinden ze niet goed, maar ze kunnen de dader wel begrijpen. (Algemeen Dagblad)

(Lees verder)

Kwetsbare geitenneukers

Na twee dagen heb ik één lichtpuntje ontdekt aan de moord op Theo van Gogh. We weten nog niet precies wat het motief was, maar ik denk dat de dader hem vooral heeft willen straffen voor beledigingen en heiligschennis. Met andere woorden: dit was een defensieve actie, misschien zelfs uit frustratie dat zo'n 'varken' zijn Almachtige God kon trotseren. (Dit maakt het natuurlijk niet minder barbaars - de Duitse soldaten die in 1944 Oradour-sur-Glane en de mannen van Putten uitmoordden, voerden ook een defensieve actie uit.) Als hij al het doel had om anderen te intimideren, dan lijkt dat averechts uit te werken. Tegenover elk geval van censuur of zelfcensuur staan duizenden die zich luid en duidelijk uitspreken (soms al te duidelijk).

In zekere zin zou het erger zijn geweest als terroristen met een bloedeloze ontvoering een vervroegd vertrek van de Nederlandse troepen uit Irak hadden afgedwongen, of als ze moslima's die geen hoofddoek droegen verminkt hadden, zodat andere 'zusters' uit angst hun haar zouden bedekken. Er is een vreedzame voorvechter van het vrije woord afgeslacht, maar wij hebben geen terrein prijsgegeven aan de jihadi's. En wat hebben ze zich laten kennen! Schrijvers en filmmakers die niet beschermd worden door een lakse overheid zijn kwetsbaar, maar gelovigen die zich tot razernij laten brengen door spotters zijn nog veel kwetsbaarder.Voorspelbare moord schokt het land

Theo van Gogh is 47 jaar geworden. Vrienden en bekenden hebben geschokt gereageerd, waaronder de schrijvers Thomas Ross, Theodor Holman en Ronald Giphart, collega-regisseur Eddy Terstall en zakenman Harry Mens. DJ Giel Beelen noemt het een 'zwarte dag voor kritisch Nederland'. Koningin Beatrix, premier Balkenende en minister Donner reageerden met 'afschuw', minister Remkes vreest 'dat je niet meer vrijelijk je mening kunt uiten' maar vond dat er voorlopig 'geen aanvullende maatregelen' nodig waren om Ayaan Hirsi Ali te beschermen. Ook de politieke partijen hebben verbijsterd gereageerd. Femke Halsema noemde het een 'monsterlijke daad', een 'inktzwarte dag' en maakte zich zorgen over de gevolgen. Moslimvertegenwoordiger Ayhan Tonca reageerde 'bedroefd'. Van Gogh was bezig met de laatste opnamen van de film 0605 over de moord op Pim Fortuyn. Vanavond zou Van Gogh aanwezig zijn op een discussieavond over de Amerikaanse verkiezingen in de Amsterdamse Melkweg. De laatste zin in zijn laatste Metro-column luidde: "En ik vraag me af hoe lang autochtonen nog welkom zijn in Amsterdam."

Theo van Gogh vermoord

Ook het internet is van slag. Ik probeer het nieuws bij te houden op Quotenet, maar met overbelaste nieuwssites en een technische storing valt dat niet mee. Redelijk bereikbare bronnen: NOS, AD, RTL, Retecool, Geen Stijl.BBC ♥ Arafat

Had ik net een stapel links over partijdige journalisten verzameld (daar hoef je niet ver voor te zoeken), komt er een voorbij die alles slaat. BBC-correspondente Barbara Plett huilt om een zieke terroristenleider:

Maar toen de helicopter met de tengere oude man boven zijn verwoeste gebouwencomplex opsteeg, brak ik onverwachts in tranen uit. (...)

Ik herinner me hoe Palestijnen zijn weigering om onder vuur te vluchten bewonderden. Ze vertelden mij: "Onze leider deelt onze pijn, we liggen allemaal onder hetzelfde beleg."

En ik ook.Rechtse samenzweringen

Zoek de verschillen: dit is een satirische radiospot van een rechtse Amerikaanse weblogger en dit is een serieuze, onpartijdige serie documentaires van de oerdegelijke BBC.Zwarte soldaten

(Dit is oud nieuws, van 12 september, maar belangrijk genoeg om op te rakelen.) Verslaggever Jason Burke van de Observer deed z'n best om 'Abu Mujahed' af te schilderen als een dappere Irakese vrijheidsstrijder, een pro-Amerikaanse Bon Jovi-fan die pas in opstand kwam toen hij merkte dat de Amerikanen burgerslachtoffers maakten en niet ingrepen toen er op grote schaal geplunderd werd. (Of ze wel op plunderaars hadden mogen schieten heeft Burke blijkbaar niet gevraagd.) Maar Burke was wel te eerlijk om een detail dat niet zo goed in dat verhaal paste te verzwijgen; de verzetsgroep van Abu Mujahed uit de soennitische wijk Adhamiya van Baghdad maakt er namelijk een sport van om negers af te knallen:

Black soldiers are a particular target. 'To have Negroes occupying us is a particular humiliation,' Abu Mujahed said, echoing the profound racism prevalent in much of the Middle East. 'Sometimes we aborted a mission because there were no Negroes.'

Uiteraard dienen we hier twee dingen goed te onderscheiden: racisme is een betreurenswaardige culturele erfenis, maar anti-Amerikanisme komt rechtstreeks voort uit de misdaden van de Grote Satan. De enige overeenkomst is dat Abu Mujahed er zelf niet voor verantwoordelijk is.

PS 1. Die geheel blanke patrouilles komen trouwens vaker voor dan u denkt.)

PS 2. Over het algemeen heeft Jason Burke voor een linkse journalist een behoorlijk realistische visie. Vorig jaar maakte hij in een interview duidelijk dat de vijand niet Al-Qaida of het terrorisme is, maar de islamitische extremisten. En hij merkte terecht op dat hun aanslagen niet bedoeld zijn om ons bang te maken, maar om moslims te mobiliseren.Romeinse tanks

Als de Verenigde Staten echt het Romeinse Rijk van onze tijd zouden vormen, dan zou de populairste sport er bestaan uit tankraces - en dan bedoel ik niet deze. Met gebruik van scherpe munitie natuurlijk, en afgewisseld met duels tussen artillerie en helikopters of vliegtuigen. (Ja, je krijgt rare ideeën als je te vaak naar Discovery kijkt.)Een diplomatieke oplossing

De noodlottige afloop van het tragische gijzelingsdrama in Beslan bewijst weer eens dat een conflict met opstandelingen niet met dom geweld opgelost kan worden, maar alleen door vreedzaam overleg. Voor de in Irak ontvoerde Franse journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot is er gelukkig nog hoop, ten dele dankzij de diplomatieke benadering van Parijs, maar natuurlijk vooral dankzij de indrukwekkende oproep aan de Iraakse strijders om 'ruimte en tijd te geven aan de diplomatie om tot een oplossing te komen', ondertekend door meer dan 600 Nederlandse journalisten. Een van de initiatiefnemers is Thomas Erdbrink, Midden-Oostencorrespondent van NRC Handelsblad. Ook ondertekenaars Oscar Garschagen en Conny Mus doen verslag uit die regio. Zij zouden uiteraard nooit getekend hebben als dat niet een belangrijk positief signaal zou zijn geweest naar de Iraakse militanten toe (nooit het t-woord gebruiken, want dat is partijdig en subjectief, en het zou nu contraproductief zijn om de ontvoerders te beledigen).

Maar er is één ding wat ik niet begrijp. Er is een diplomatieke oplossing in zicht nu het Islamitische Leger van Irak behalve een welkome wapenstilstand een losgeld van 5 miljoen dollar lijkt te eisen in ruil voor de vrijlating van Chesnot en Malbrunot. Waarom is de Nederlandse Vereniging van Journalisten nog geen collecte begonnen om te helpen dat bedrag bij elkaar te brengen?Stop de bezetting!

De bezetting van Libanon door Syrië, natuurlijk. Daar zijn zelfs Frankrijk en de VS het over eens.Brief van een bejaarde

De toespraak van John Kerry heeft mijn mening over president Bush niet veranderd, maar deze hartverscheurende brief heeft me wel aan het denken gezet:

Ik ben een oudere man en ik had een goede baan tijdens de regering van Bill Clinton. Ik had veel vakanties en bezat verschillende huizen.

Maar sinds George Bush aan de macht is heb ik mijn hele leven zien instorten. Ik raakte mijn baan kwijt. Ik verloor mijn beide zonen in de verschrikkelijke oorlog in Irak. Ik raakte mijn huizen kwijt. Ik ben niet meer verzekerd tegen ziektekosten.

Eigenlijk heb ik vrijwel alles verloren en ben ik dakloos geworden. Om het nog erger te maken: de autoriteiten ontdekten me terwijl ik leefde als een beest. En ze hielpen me niet eens, maar ze arresteerden me.

(Lees verder)

Internationaal krom

Geen geweld doch recht!

Het zijn gouden tijden voor de aanhangers van de rechtenreligie:

Maar natuurlijk zal het internationale recht ons beschermen tegen een atoombom in de handen van de ayatollahs, want van al die wetboeken en dossiers bouw je in een handomdraai een atoomschuilkelder.

EK-selectie

 zo 13-6  20.45  Frankrijk - Engeland
ma 14-6  20.45  Zweden - Bulgarije
di 15-6  20.45  Duitsland - Nederland
wo 16-6  20.45  Rusland - Portugal
do 17-6  20.45  Kroatië - Frankrijk
za 19-6  20.45  Nederland - Tsjechië
zo 20-6 t/m wo 23-6 om 20.45: laatste poulewedstrijden, afhankelijk van de stand
wo 23-6  20.45 Nederland - Letland
 do 24-6 t/m zo 27-6 om 20.45: kwartfinales, Nederland op zaterdag of zondag
wo 30-6 en do 1-7 om 20.45: halve finales

zo 4-7 20.45 Finale (Portugal-Frankrijk)
En deze ploeg gaat natuurlijk winnen.


Liefde is...

... samen door één kogel neergeschoten worden.Ronald Reagan, 1911-2004

Ronald Reagan is zaterdag overleden. President Reagan was meer dan 'het symbool van de jaren tachtig'. Hij stond voor de mentaliteit waarmee zijn land tijdens zijn leven twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog won:

They say the world has become too complex for simple answers. They are wrong. There are no easy answers, but there are simple answers. We must have the courage to do what we know is morally right.

Precies 20 jaar geleden stond Reagan op Omaha Beach om D-Day te herdenken. Uiteraard droeg hij daar dezelfde overtuiging uit:

This land is secure. We are free. These things are worth fighting and dying for.

Reagan heeft ervoor geleefd, en zijn naam leeft voort.


Law and Order       President ReaganEen pijler van bedrog

Afgelopen dinsdag werd bevestigd dat er inderdaad een granaat met het gifgas sarin gevonden is in Bagdad. Schreven de kranten dus 'Bush had toch gelijk'? Of werd er tenminste overwegen hoeveel gifgas er gevonden zou moeten worden om het gelijk van Bush te bevestigen? Nee, de New York Times uitte een dag later wel zelfkritiek, maar in de andere richting: de krant was in de afgelopen jaren juist te goedgelovig geweest op het gebied van massavernietigingswapens, verslaggevers hadden zich laten misleiden door Irakese ballingen.

Goed, een rare samenloop van omstandigheden, dat kan gebeuren. Maar hoe reageerden de Nederlandse kranten? NRC Handelsblad mat donderdag de bekentenis van de New York Times breed uit, en voegde er parmantig aan toe dat de NRC zelf nooit geloof had gehecht aan die praatjes.

Maar de Volkskrant maakte het zaterdag nog bonter. De mediabijlage opende met een artikel van Rachida Azough onder de titel Amerika telt zijn leugens (niet online). Die beschuldiging baseert Azough op "het parlementaire onderzoeksrapport Iraq on the Record dat twee maanden geleden werd gepresenteerd." Een rapport dat ze zonder enige bedenking voor waar aanneemt. Er staat zelfs een grafiekje bij het artikel van 237 misleidende uitspraken van de regering-Bush over Irak, uitgesplitst per maand en per onderwerp. En daar staat onder "Bron: United States House of Representatives."

(Lees verder)

Samawa kijkt vooruit

De Nederlandse Kamerleden die onze jongens in Irak bezochten kregen om veiligheidsredenen geen kans om de plaatselijke bevolking te spreken. Maar dankzij het wereldwijde web kunnen ze wel een hoopgevend bericht van tandarts Mohammed lezen:

The saddest incident for the citizens during my last visit was the death of a coalition soldier from Netherlands in a grenade attack. The small town was shocked and I could hear everyone say, “who did this crime is a stranger and he’s not of us for sure”.Abu Ghraib en de media

Een van de gearresteerde mannen uit het hotel bloedt heftig uit zijn neus en mond. 'Gestruikeld', zeggen de soldaten. Er was blijkbaar niemand in de buurt om hem op te vangen. Van enig medeleven is geen sprake. Zo op het oog heeft de man zijn neus gebroken en is hij een tand kwijt.

Nee, dat is geen verslag uit de Abu Ghraib-gevangenis. Freelance fotojournalist Geert van Kesteren schreef dit in het NRC-maandblad M van 6 maart. En een van zijn foto's toonde de arrestant, zijn djellaba bedekt met verse bloedvlekken. Van Kesteren, winnaar van de Zilveren Camera in 1999 en 2003, volgde de Amerikaanse soldaten van het Eerste Bataljon van het Achtste Infanterieregiment bij hun zoekacties naar terroristen in Samarra. Hij was dus een van die verachtelijke embedded reporters die meewerkten aan het verspreiden van Amerikaanse propaganda. Zoals het volgende:

(Lees verder)