Huidige rubriek

Politiek

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

Hyves
LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotenet

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Geen Stijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Dappere Dirk in het regelwoud

Totdat Verdonk werd afgekeurd (gaat ze nu echt weg?) was dit het nieuws van de week: Augusto Pinochet is gestopt met liegen terwijl Dirk Scheringa juist de politiek in wil. Er zijn wel meer verschillen tussen beide leiders, maar ook overeenkomsten:

Natuurlijk valt de woekeraar niet helemaal in dezelfde categorie als de dictator. Hij heeft zijn land niet gered van een rampzalig marxistisch experiment, maar misschien komt dat nog. Scheringa wil minister van Deregulering worden, dat is alvast een ambitieus voornemen. In een centrumlinks kabinet zal hij zich als een non in een bordeel voelen. Niet dat Balkenende het motto "minder regels" in praktijk bracht. Het hele systeem is er nu eenmaal op gericht om "beleid te maken", dus er is meer nodig dan goede voornemens om die machine tegen te houden.

(Lees verder)

Prijsmechanisme

Als overtuigd kapitalist heb ik nog nooit een boek van Adam Smith gelezen - maar wel rode boekjes van Lenin en Engels, want die lagen voor de oudpapierprijs bij De Slegte.

(Trouwens, volgend jaar krijgt Smith eindelijk een standbeeld in Edinburgh, uiteraard bekostigd door particuliere donateurs.)Ons dagelijks brood

Nobelprijswinner Norman Borlaug heeft weer eens een prijsje gewonnen. De Congressional Gold Medal is de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor een burger, maar ook al vinden de Nederlandse media hem niet interessant, voor Borlaug is het eigenlijk te weinig eer. Niet omdat hij de Nobelprijs voor de Vrede al heeft gewonnen, maar omdat hij ongeveer een miljard mensen van de hongerdood heeft gered, door voedselgewassen te veredelen. De 'vader van de Groene Revolutie' heeft zijn leven gewijd aan het verbeteren van de opbrengst van tarwe, maïs en rijst. Op z'n 92e werkt hij nog steeds, bijvoorbeeld aan vergeten groenten in Afrika. Vroeger noemden ze zo iemand God, geloof ik. O nee, dat was als je miljoenen mensen doodmaakte.Cadeautjes

Het kan niet op: een link van Onze Taal naar mijn rijmelarij, een mysterieus pakketje (wat ik liever zo laat) en als slagroom op de speculaas plaatst mijn favoriete politieke website, Meer Vrijheid, een stuk van mij: een vrijzinnige woordenlijst. De simpelste definities vind ik zelf de leukste:

Bevlogen. Gevormd naar analogie van belezen. Een bevlogen politicus heeft veel gevlogen, bijvoorbeeld naar milieuprojecten en conferenties over duurzaamheid.

Werkloosheid. Paradijselijke toestand waarin de mensheid niets meer hoeft te verbeteren aan de wereld.

Dat laatste is meer dan een grapje: als de libertariërs hun zin kregen zou er geen langdurige werkloosheid in de gebruikelijke betekenis meer bestaan. Waarom ik toch geen libertariër ben maar een klassiek liberaal, en waarom geen enkele partij in de Tweede Kamer liberaal is, ook de VVD niet, daar zou ik graag een verhandeling van tweeduizend woorden over schrijven - maar daar word ik niet voor betaald.Sloterdijk: Takslab

De afgelopen nazomer, of tenminste in de periode die vroeger de nazomer vormde, heb ik af en toe op kantoor gewerkt in het sfeervolle Amsterdamse dorpje Sloterdijk. Doordat ik net een hele lekkere digitale camera had gekocht, merkte ik dat je ook in een lelijke omgeving mooie foto's kunt maken.

Een van de eerste dingen die me opvielen was dat het belastingkantoor waar ik elke dag langs liep een laboratorium had. Zouden ze daar in een proefopstelling ontdekt hebben dat de hemel naar beneden komt als een bedrijf een week te laat is met het afdragen van de BTW?Stemmen zijn geen regels

"Regels zijn regels," was het motto van Rita Verdonk, toen ze voor het eerst in de geschiedenis een Kamerlid afzette. Nu ze als eerste meer stemmen heeft gekregen dan de volgens de regels gekozen lijsttrekker en fractieleider van de VVD, probeert ze de macht te grijpen via een vage commissie. Dus het komt goed uit dat het Verdonkbot-t-shirt eindelijk te koop is.

Partijen waar ik op gestemd heb

In chronologische volgorde:Het bewijs dat geld niet helpt

"Mede dankzij D66 is er miljarden extra geïnvesteerd in onderwijs en kennis," lees ik in de Volkskrant van zaterdag in een betoog van Alexander Pechtold (de lijsttrekker van D66, een politieke partij uit de vorige eeuw).

Spreekwoordelijk Amsterdam

Een republikein in Limerick
Klaagde: "Die kids hebben meer lol dan ik!"
"Vrijen op de kade, stoned en lam,
Het lijkt hier wel Klein-Amsterdam,"
Zei de terrorist met een slappe pik.Elco Brinkman, onze man

Volgens de Elitekrant is Elco Brinkman de invloedrijkste Nederlander. De voorzitter van Frauderend Nederland (voorheen AVBF) pleit in een interview voor een zakenkabinet. Wie hij als ministers in zo'n kabinet zou willen zien, vertelde hij er niet bij. Maar de redactie van Onregelmatigheden heeft haar voelhorens uitgestoken, en vanavond hing er opeens een plastic tas aan de deurknop van ons redactielokaal. Er zat een kladblok in met allerlei boekhoudkundige aantekeningen, die we nog moeten ontcijferen, maar ook een lijst van ministersposten met namen van kandidaten. Mogelijk is deze lijst voorlopig, want Brinkmans voornemen om departementen samen te voegen komt er niet in tot uiting. De lijst is in een ander opzicht wel vernieuwend: onder deze 26 klinkende namen zijn ook bekende bestuurders uit het buitenland. De post van minister-president staat er vreemd genoeg niet bij.

(Lees verder)

Regels zijn regels

Ik wou dat Rita Verdonk minister van Verkeer en Waterstaat was - dan had ik allang een rijbewijs gekregen (want ik heb alleen het theorie-examen gehaald).

Verdonk liegt rechtdoorzee

"Ich habe es nicht gewusst," zei minister Verdonk in het spoeddebat over de valse naam van Ayaan Hirsi Ali, tot verbazing van de Kamerleden. Ze hadden meteen wel een motie van ongeloof kunnen indienen, maar nu lijkt een motie van wantrouwen onvermijdelijk. Columniste Ebru Umar wijst erop dat Verdonk haar artikel in Propria Cures tegen Ayaan gelezen heeft, want nadat ze dat toestuurde werd ze zelfs uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie. De toon van het artikel is nog veel valser dan de naam Ali, maar er staat duidelijk in: "Magan heet je toch eigenlijk Ayaan?"Even wat reclame tussendoor
Juridisch vraagje

Kunnen we Hans Wiegel niet uitzetten?

Het gevaar van rode rechters

Gisteren verscheen in de NRC een verontrustende waarschuwing van de Hoge Raad over het 'strafklimaat' in Nederland. Verontrustend omdat de raadsheren waarschuwen voor "verharding en verrechtsing". Dat is nogal wat, dat het hoogste rechtscollege de politieke richting van een meerderheid in de Tweede Kamer als een gevaar bestempelt - zo kritisch is de Hoge Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog niet geweest. Vier jaar na de moord op Pim Fortuyn is de linkse kerk weer volop aan het demoniseren. De linkse juristenkrant schrijft droogjes:

Drie van de elf raadsheren zijn lid van de PvdA, van de rest stemt een meerderheid doorgaans op die partij. Ook de vijf advocaten-generaal, verbonden aan de strafkamer van de Hoge Raad, stemmen veelal links van het midden.

(Lees verder)

ANP beschuldigt Franse premier van ontucht

Zo erg is 'Vile Pin' nu ook weer niet: "De Villepin leed een nederlaag bij de gigantische demonstraties rond de omstreden jongerencontacten dit voorjaar."

Eindelijk?

In Irak is er na ruim vier maanden discussie uitzicht op een nieuwe regering. Eindelijk, zullen vooral de Amerikanen daaraan toevoegen, want Irak heeft natuurlijk een sterke, verenigde regering nodig om de terroristen te bestrijden die een burgeroorlog willen ontketenen. Maar in Europa zouden we wel wat meer geduld mogen hebben, want wij kennen ook lange kabinetsformaties. In Noord-Ierland is er zelfs na 42 maanden nog steeds geen begin van onderhandelingen over een regeerakkoord in zicht, terwijl het geweld tussen etnisch-religieuze bevolkingsgroepen daar al verleden tijd is. (Lees verder)

President van spek en bonen

President Ahmedinejad is de Pechtold van Iran. Omdat hij geen echte macht heeft probeert hij invloed te winnen door een grote bek op te zetten:

Khamenei has effectively prevented Ahmadinejad from having any say in foreign policy. So Ahmadinejad's strategy has been causing problems in major foreign policy issues in order to get into the gaming.

Aldus Hossein Derakhshan, de Canadees-Perzische blogger, die trouwens op bezoek is in IsraŽl. Het lijkt me naief en nogal tegenstrijdig dat dezelfde Hoder in de New York Times oproept tot steun aan verkiezingen in Iran om het regime te hervormen.Waarom ik geen politicus ben

De nationale IQ-test (ik heb naar Alan Lomax op Nederland 3 gekeken) bewijst weer eens dat intelligentie niet samenhangt met politieke slimheid. Het record voor BN'ers staat nog altijd op naam van Rob Oudkerk (wiens favoriete website ook weer in het nieuws is). D66-kamerlid Bert Bakker was gisteren de winnaar onder de BN'ers, maar hij kwam vooral in het nieuws door een interview met Elsevier. Tussen allerlei verstandige opmerkingen deed hij - ten koste van de Democraten '01 in Afganistan - alsof hij een ruggegraat had. Wie gelooft dat van een D66'er, na de nacht van Wiegel en het Paasakkoord?