Huidige rubriek

Politiek

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden
Edwin den Boer
Woordenboer
Boers Woordenboek

Ook op...

Hyves
LinkedIn
Proz.com
Last.fm
Deining
Funtrivia
Archief Quotenet

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Geen Stijl
In Letterland
Loewak
LVB
Meer Vrijheid
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij
Jacq. Veldman

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Clogs blogs

Brussels Journal
Dutchblog Israel
Myrtus
Nobody's Business
Peaktalk

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Nieuwsgroepen

nl.taal.citaten
alt.humor.best-of-usenet
alt.fan.cecil-adams

Prachtwijk

Zomaar wat foto's van Overvecht uit het afgelopen jaar.

(Lees verder)

Lovely Rita

Ze heeft lelijke gedachten, ze is een drammer met een bord voor haar kop en ze is niet altijd even fotogeniek, maar persoonlijk vind ik dat Rita Verdonk er best adequaat uitziet. Google is het met me eens, gelet op de advertenties bij dit bericht in BN/De Stem: (Lees verder)

Uitgezet

Na de zoveelste rel is Rita Verdonk eindelijk uit de VVD-fractie gezet. Opgeruimd staat netjes, maar ze heeft wel gelijk dat de VVD onzichtbaar is in het vreemdelingendebat. Kan de resterende fractie nu asjeblieft iets beters bedenken dan het geschreeuw van Wilders fluisterend napraten? Ik heb op Rutte gestemd omdat hij integratieproblemen wilde oplossen met economische groei en criminaliteitsbestrijding - en wat krijg ik terug voor mijn stem: theologisch-filosofische discussies in het parlement over de Koran, haatzaaien en de 'joods-christelijke cultuur'. Daar schieten we in Overvecht niks mee op.

Woorden om te onthoudenRampfilm

Net als iedereen met een hart ben ik in mijn jonge jaren links geweest. Na de Brent Spar-affaire is mijn verstand gaan werken, maar niet alles is veranderd. Ik heb nog steeds puisten. Ik ben nog steeds voor de legalisering van cannabis, ook al gebruik ik het niet meer. En mijn kritiek is nog even subtiel en genuanceerd als toen. Dat blijkt uit onderstaande recensie, die ik ongeveer 20 jaar geleden geschreven heb, nadat we met alle vierdeklassers van het vwo naar de film Op hoop van zegen waren geweest.

Op Hoop Van Zegen

(Lees verder)

LVB voor LDD

Als ik kiesrecht had in België, zou ik op Luc Van Braekel stemmen, dus ik begrijp waarom hij op de Lijst Dedecker heeft gestemd, als voormalig actief lid van de VLD. Jammer dat we in Nederland niet zo'n liberale partij hebben, ook al is het een lijst van een ongeleid projectiel.

Groeistuipen

Vijf jaar en een maand na de dood van Pim Fortuyn is er eindelijk weer iemand opgestaan die fel protesteert tegen de schaalvergroting in de publieke sector. En het is iemand die dicht bij het vuur zit: woordvoerder Yves Vermeulen van de Utrechtse woningcorporatie Mitros. In het huis-aan-huisblad Ons Utrecht zegt hij deze week het volgende, in antwoord op bejaarden die klaagden dat hun servicekosten plotseling waren gestegen, twee jaar nadat Mitros hun flats had aangekocht:

"We hebben 32.000 klanten. In een vrij korte periode moeten wij de eindafrekening en de berekening de deur uit doen. Het is haast onmogelijk om separaat alle mensen te informeren als ze toevallig een hogere rekening krijgen."

De corporatie heeft zelfs moeite om de eigen directie te informeren:

De berichtgeving in deze krant over de invoering van administratiekosten door Mitros, blijkt te berusten op een communicatiefout bij Mitros. "Deze kosten zaten altijd al in de afrekening van de servicekosten", aldus Vermeulen. "Dit bedrag is alleen, op advies van de Huurcommissie, apart op de rekening vermeld. Dit is iets wat de Klantenservice heeft veranderd en helaas was de directeur nog niet op de hoogte."

Het lijkt de gemeente Utrecht wel. Misschien is dat geen toeval, want het gemeentelijk woningbedrijf is een van de verhuurders die in Mitros is opgegaan. Het is een van de corporaties die het buurtje van zes flats waar ik woon wil slopen, om de flats te vervangen door laagbouw. Ik zou liever zien dat die corporaties zelf in stukken werden gebroken.Dubbel

Waarom protesteert Geert Wilders niet tegen schaatsbelg Bart Veldkamp? Die overloper heeft bewezen dat hij niet loyaal is aan Nederland, maar toch mag hij op de staats-tv optreden als chaperon van Mart Smeets en Ria Visser, op kosten van de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler. Laat monsieur Veldkamp maar analist worden bij het schaatsprogramma van de VRT! Waar gaat dit heen, krijgen we bij het volgende WK Voetbal soms Franz Beckenbauer op de plek van Johan Cruijff?

(Lees verder)

Bloggers doen het zelf

Vanavond houd ik een toespraak over concurrentie voor de verzorgingsstaat. Bij dat onderwerp zal niet iedereen meteen aan de media denken, maar volgens mij heeft de toekomst van de massamedia er alles mee te maken. Hoe meer publiek tv, radio en kranten verliezen aan persoonlijke media, hoe meer aandacht er zal zijn voor eigen verantwoordelijkheid en vrijwilligerswerk, ten koste van landelijke 'solidariteit'.

Met persoonlijke media bedoel ik weblogs en Web 2.0-sites zoals Hyves, Flickr, Digg en Youtube. Maar ook levende fossielen uit het tijdperk voor het wereldwijde web, zoals nieuwsgroepen en mailinglijsten. Gewone gebruikers kunnen er op z'n minst meepraten en vaak zorgen ze zelf voor de 'content'. Bij MSN en gewone e-mail is het contact zo direct dat je het geen media meer kunt noemen, maar voor veel Nederlanders zijn het wel belangrijke informatiebronnen.

Volgens mij zal een deelnemer aan persoonlijke media als hij een sociaal probleem tegenkomt eerder dan een consument van massamedia denken: wat kan ik er zelf aan doen? Dankzij internet zetten particulieren bij grote natuurrampen steeds vaker spontane acties op. Via de mailinglijst Deining heeft ondergetekende na de tsunami van water meegedaan aan de vissersbotenactie van Fox Vakanties in Sri Lanka, en na de aardbeving bij Yogyakarta kwam Deining-lid Hans van den Broek zelf in actie, waar hij sindsdien op zijn blog verslag van doet.

(Lees verder)

Evolutie!

Wie grappen maakt, krijgt soms een rare uitnodiging. Naar aanleiding van mijn Vrijzinnige woordenlijst heeft de Libertarische Partij me gevraagd om een lezing te houden. Dat leek me een mooie aanleiding om eens serieus te spreken over een onderwerp waarover ik al een tijd met mezelf in discussie ben: de toekomst van de verzorgingsstaat. Op dinsdag 6 maart zal ik in Den Haag om 20.00 uur een lezing houden over:

Eerlijke concurrentie: Alternatieven voor de verzorgingsstaat

Klik op de link voor een toelichting en een routebeschrijving.

(Lees verder)

Democratie is niet voor bange mensen

Verkiezingsbord Rio Brancodreef, Utrecht

De gemeente Utrecht heeft dit verkiezingsbord pal naast de rijweg geplaatst, op de Rio Brancodreef, een drukke verkeersweg. Niet voor het eerst, trouwens. Maar welke plakker gaat zijn leven wagen voor de Provinciale-Statenverkiezingen?