13 Dec 2006 -Dappere Dirk in het regelwoud

Totdat Verdonk werd afgekeurd (gaat ze nu echt weg?) was dit het nieuws van de week: Augusto Pinochet is gestopt met liegen terwijl Dirk Scheringa juist de politiek in wil. Er zijn wel meer verschillen tussen beide leiders, maar ook overeenkomsten:

Natuurlijk valt de woekeraar niet helemaal in dezelfde categorie als de dictator. Hij heeft zijn land niet gered van een rampzalig marxistisch experiment, maar misschien komt dat nog. Scheringa wil minister van Deregulering worden, dat is alvast een ambitieus voornemen. In een centrumlinks kabinet zal hij zich als een non in een bordeel voelen. Niet dat Balkenende het motto "minder regels" in praktijk bracht. Het hele systeem is er nu eenmaal op gericht om "beleid te maken", dus er is meer nodig dan goede voornemens om die machine tegen te houden.

Een speciale minister is een begin, zeker als hij bevoegdheden krijgt om plannen van zijn collega's tegen te houden. Voor een blijvend effect zijn ingrijpender hervormingen nodig. Ik heb al eens een wetgevingsplafond voorgesteld: elk wetsvoorstel zou pas in werking mogen treden als er een gelijke hoeveelheid wetsteksten werd afgeschaft. Verder zou een meerderheid in of de Tweede of de Eerste Kamer genoeg moeten zijn om wetgeving in te trekken. Ambtenaren die overtollige regels aanwijzen moeten een bonus krijgen. En misschien zouden de administratieve lasten van het bedrijfsleven volledig vergoed moeten worden, inclusief de tijd die ondernemers er zelf aan besteden. Als dat maar geen nieuwe bureaucratie oplevert.

Maar de diepere oorzaak van het voortwoekerende regelwoud is dat we met z'n allen naar de overheid kijken om onze problemen op te lossen. Het is een voorspelbaar ritueel: er gebeurt een schokkend incident of een instituut brengt een zorgwekkend rapport uit, de kranten maken er een alarmerend voorpagina-artikel van, een kamerlid stelt vragen aan de minister, de minister belooft 'maatregelen' te nemen en zet zijn beleidsambtenaren aan het werk. Daar komt nog bij dat protest tegen ingrijpende maatregelen vaak tot ingewikkelde compromissen leidt. Ik betwijfel of we deze mentaliteit kunnen doorbreken. Echte verandering zal van onderop moeten komen, maar hoeveel zelfredzaamheid mag je verwachten van mensen die de ene helft van hun geld moeten afgeven en de andere helft alleen volgens de regels mogen besteden?

Trouwens, ik verwacht niet dat Balkenende het weer met een amateurpoliticus gaat proberen, nadat zijn kabinet al twee of drie keer over zo iemand is gevallen. Jammer, want volgens mij heeft Scheringa meer van leiderschap begrepen dan Heinsbroek, Bomhoff, Verdonk en Balkenende bij elkaar.
Overtuigen


Terug naar de voorpagina


N.B. Het is niet verplicht om een e-mailadres in te vullen. Als u het invult, wordt het gepubliceerd.

Om een reactie achter te kunnen laten, moet je Javascript inschakelen (en de pagina verversen).

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


Sorry, je hoeft geen e-mail of URL in te vullen, maar je moet wel even deze zin afmaken (zonder punt) om te bewijzen dat je een mens bent en geen spamrobot:

 

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.