Huidige rubriek

Politiek

Naar de voorpagina

Hoogtepunten

Twee handen
Pleegouders weesrijmen
Amerikaanse censuur
Rode rechters
Voorjaar
Geen politicus
Zapiro's satire
Dossier nieuwe spelling
De voetbaloorlog
Ben ik dat?
De sterrenwaan
Fotofestival
Ik stem voor!
Nieuwe oudste zin
Indikken
De 21e eeuw
Historisch referendum
Groot Dictee
Wat na Arafat?
Een diplomatieke oplossing
Bush gaat winnen
Miskende talenten
Weg met Noord-Holland!
Abu Ghraib en de media
Andere tijden?


XML Feed (RSS 1.0) 
XML: Atom Feed 

Archief

01 Jan - 31 Dec 2012
01 Jan - 31 Dec 2009
01 Jan - 31 Dec 2008
01 Jan - 31 Dec 2007
01 Jan - 31 Dec 2006
01 Jan - 31 Dec 2005
01 Jan - 31 Dec 2004

Edwin

Links

Onregelmatigheden

Ook op...

Twitter (zelf)
Twitter (citaten)
Delicious
LinkedIn
Bi-forum
Deining
Proz.com
Hyves
Last.fm
Funtrivia
Archief Quotenet

Nederlogs

Achille van den Branden
De Contrabas
Damslog
Max Dohle
Frontaal Naakt
Geen Commentaar
Geen Stijl
Ted van Lieshout
LVB
Meer Vrijheid
De Nieuwe Reporter
Panzerfaust
Retecool
Rozig
Sargasso
Science Palooza
Taaladviesdienst
Taalprof
Uitdragerij

Fotologs

Amber Beckers
Milov
Rood Petje
Thomas Schlijper
Tonie

Buitenlogs

Ann Althouse
Arts & Letters Daily
Bookslut
Dilbertblog
A Fistful of Euros
Global Voices
Healing Iraq
The Huffington Post
Instapundit
Iraq the Model
Jason Kottke
Language Log
Little Green Footballs
Megan McArdle
Samuel Pepys
Power Line
Right Wing News
Reason Hit & Run
Samizdata
TalkLeft
Waiter Rant
Michael Yon

Stemverklaring

Morgen ga ik stemmen op Kim Winkelaar, nr. 3 van lijst 14, de Libertarische Partij. Als accountmanager voor een IT-bedrijf merkte hij hoeveel geld de overheid verspilt. Hij voerde actie tegen zinloze snelheidsboetes en de Europese grondwet. Tien jaar geleden voorspelde hij de werkelijke kosten van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. Hij vergeleek het euro-steunfonds ESM met de 'richtlijnen voor verantwoord spelen' en concludeerde dat Jan-Kees de Jager gokverslaafd is.

Sigmund

Ik ben geen libertariër, maar de VVD heeft mijn stem gebruikt om de belastingen met 9 miljard euro te verhogen. Nu strooit Rutte weer met mooie liberale slogans, maar daar trap ik niet meer in. Het blijft me wel dwarszitten dat Geert Wilders er verantwoordelijk voor is dat een stem op de VVD geen zin meer heeft, want door zijn onbetrouwbaarheid is een rechtse regering onmogelijk geworden. Voor de Provinciale Staten heb ik op de PVV gestemd. Dat zal ik in ieder geval nooit meer doen.Een thuiswedstrijd voor de PVV in de Senaat

Het NOS-verkiezingsdebat van gisteravond in de Eerste Kamer was inhoudelijk niet boeiend. Maar juist daarom was het een geschikte aanleiding om te kijken naar een paar technische aspecten van een politiek debat: het publiek, de stellingen waarover gedebatteerd werd en de manier waarop de deelnemers zich presenteerden.

Om te beginnen wil ik twee dingen noemen die goed gingen:

Publiek

In de Eerste Kamer was er weinig ruimte voor publiek. Zelfs bij de hoogtepunten klonk het applaus aarzelend. Misschien had het debat net zo goed zonder publiek kunnen worden gehouden. Bij verkiezingsdebatten is het tegenwoordig de gewoonte dat iedere partij evenveel aanhangers mag uitnodigen. Dat is begrijpelijk, want niemand wil het risico lopen dat de tegenpartij meer aanhang heeft in de zaal, maar de functie van een debat is het overtuigen van een neutraal publiek. Als je niet kunt horen hoe een neutraal publiek reageert, ontbreekt zowel voor de kijkers als voor de deelnemers het belangrijkste gevoel.

(Lees verder)

Lizzy van Leeuwen kan er niet om lachen

Trrring! *)

- Hallo, met Edwin den Boer.

- Hallo, u spreekt met Lizzy van Leeuwen. U heeft mij een boekje gestuurd met de titel Overtuigen omdat daarin een artikel van mij over Geert Wilders besproken wordt. Dat gedeelte heb ik ook gelezen, maar ik moet zeggen dat u de plank helemaal misslaat.

- O ja?

- Ja, u beschrijft het als een aanval op Geert Wilders, maar zo was het helemaal niet bedoeld. Zowel de Groene Amsterdammer als ik hebben vele boze brieven gehad omdat het een steunbetuiging aan Geert Wilders zou zijn.

- Dat vind ik een merkwaardige interpretatie van het artikel, en die laat ik voor rekening van die mensen.

- Nou, niet de minste intellectuelen reageerden positief omdat iemand eindelijk eens onpartijdig over Wilders schreef.

- Ha ha.

- U lacht erom?

- Ja, daar lach ik om.

- Dan zie ik geen andere mogelijkheid dan dit gesprek te beëindigen.

(Lees verder)

Cultuur

Ter verdediging van de cultuur en het fatsoen schreef de grote denker Anil Ramdas vorige week het volgende over de voormalige arbeidersklasse, die volgens hem alleen de welstand maar niet de cultuur van de middenklasse heeft overgenomen:

Die Hollanders die in die eigen huizen wonen en een eigen auto hebben en met vakantie kunnen, zijn voor een groot deel white trash. Het zijn tokkies, het zijn families Flodder, met achterlijke ideeën en onbeschofte omgangsvormen. Wat kun je anders zeggen van de meeste Telegraaflezers, SBS-6- en RTL-kijkers en PVV-stemmers, dan dat ze boers, onbehouwen, ruw, plat, vulgair, ordinair en ongemanierd zijn? Primitieve, rancuneuze, rechtse en extreemrechtse types zonder moraal, zonder principes, zonder idealen; kan het anders worden geformuleerd?

Ja, ik denk dat het wel anders geformuleerd zou kunnen worden. Ik vind dit geen voorbeeld van wellevendheid en welsprekendheid. In de reacties op zijn column doet Ramdas ook nog een persoonlijke aanval op Joost Zwagerman. Toevallig ben ik deze week over drogredenen aan het schrijven. Ik vraag me af onder welk soort argument dit citaat valt. Het is geen echte jij-bak, want Ramdas reageert niet op een concrete scheldpartij van een Telegraaf-stemmer of een PVV-kijker. Zullen we het een onbedoelde zelfbeschuldiging noemen?

En is zo'n tekst uit de mond van een Hindoestaan nou zwart racisme of blanke zelfhaat?Deze keer kunnen we kiezen

Bij de laatste verkiezingen in Utrecht mochten we kiezen tussen een PvdA-burgemeester en een PvdA-burgemeester. Op woensdag 3 maart mogen we uit 12 partijen kiezen, maar de belangrijkste keuze is voor of tegen de coalitiepartijen die één keer in de vier jaar naar ons luisteren.

(Lees verder)

De geest van Theo

Maandag las ik op de mailinglijst van het Coster-project een tekst van Tjitske Jansen, met een treffende opmerking over Pippi Langkous:

Er was op de middelbare school een meisje dat zich met Pippi identificeerde. Ze bracht dit ook in haar kleding tot uiting. Ik vond dat zij zich belachelijk maakte. Als je Pippi Langkous na gaat doen, doe je iets wat Pippi Langkous zelf nooit zou doen.

Theo van Gogh herdenken op 2 november is net zoiets. Maar ik heb met plezier gekeken naar zijn postume zelfportret, samengesteld door Maartje Nevejan. Het was verfrissend om na alle grimmige woorden over de moord en de gevolgen weer eens te zien wat een speels en levenslustig mens hij was (vrolijk is het woord niet), die ervoor leefde om films over de liefde te maken met mooie vrouwen. Des te pijnlijker die stilte voordat hij in lachen uitbarstte, nadat Jeroen Pauw in 2003 voorspelde dat hij over vijf jaar dood zou zijn.

Later zapte ik nog even langs een debat met veel politici van een centrum-linkse splinterpartij, maar dat had ik binnen een paar minuten gezien, want het ging alleen over Wilders. Dat vond ik niet in de geest van Theo. Vijf jaar geleden was het misschien interessant om PvdA'ers over integratie te laten discussiëren. Maar nu is het genoeg geweest, ze hebben hun tijd gehad. Willem Drees junior waarschuwde in 1971 al tegen het uitnodigen van gastarbeiders. Ik ben 38, mijn hele leven zitten ze al te slapen, moet ik dan onder de indruk zijn als een PvdA-minister eindelijk iets durft te zeggen?Pro domo

Omdat het verslag Overvecht tegen sloop nogal lang is uitgevallen, heb ik mijn eigen toespraak eruit geknipt en hieronder geplakt.

Inmiddels staat er op de websites DNU en Alles over Utrecht een wat korter verslag met reacties van raadsleden. Het lijkt erop dat ze goed geluisterd hebben. Er komen verkiezingen aan.

Beste raadsleden,

Mijn naam is Edwin den Boer, ik woon op een van de THEMA-dreven, maar ik maak me zorgen om de hele wijk. Dit gebiedsplan maakt meer kapot dan dat het oplost.

(Lees verder)

Overvecht tegen sloop

Gisteren heb ik voor het eerst een ria meegemaakt. Dat is een raadsinformatieavond, waarbij belanghebbenden de Utrechtse gemeenteraad informeren. Twee weken geleden was er een bijzondere ria over prostitutie aan het Zandpad, maar deze ging over het gebiedsplan Overvecht De Gagel Vernieuwt, en werd niet in het stadhuis gehouden, maar op locatie in Overvecht, in een zaal bij de ijsbaan. Ik loop al twee jaar mee in het inspraakcircuit, omdat de gemeente de flat waar ik woon wil slopen, en ik verwachtte een avond met vervelende betogen en emotionele uitbarstingen. Zeker toen ik zag dat er 19 insprekers waren. Maar het werd een verrassend hoogtepunt, een feest van de democratie. Alle sprekers hielden zich aan de afspraak om niet te herhalen wat eerder was gezegd, en toch kon iedereen gegronde bezwaren uiten, alsof de argumenten van tevoren verdeeld waren. Het was mooi om bewoners uit verschillende buurten te horen spreken over verschillende aspecten, vanuit verschillende invalshoeken, maar allemaal met dezelfde boodschap: sociale problemen los je niet op door met stenen te schuiven. De een wat gedrevener dan de andere, maar alles binnen de grenzen van de wellevendheid. De enige die uit z'n slof schoot was een niet-aangemelde spreker die vertelde dat hij Nederlands had geleerd, en boos vroeg of de politici geen Nederlands verstonden. En er was niet alleen kritiek, er werden ook alternatieven aangedragen. Ik vind dat de gemeente de bewoners had moeten betrekken bij het opstellen van het gebiedsplan, dan was er volgens mij niet zo veel protest geweest, maar deze avond was prima georganiseerd.

(Lees verder)

Weer gewonnen!

Alles ging goed op vrijdag de dertiende (nou ja, bijna alles) : Oranje verpletterde na de wereldkampioen ook de Europees kampioen van Rotterdam met flitsende aanvallen en de Ieren gooiden het Verdrag van Lissabon in de prullebak - weet u nog: die opgebakken Europese grondwet waar wij niet over mochten stemmen omdat we de vorige keer het verkeerde antwoord gaven, net als de Fransen, die dus ook reden hebben om feest te vieren als de kater over de wedstrijd voorbij is.

Ook een prestatie: ik was moe omdat ik gesport had en blij dat het lukte om precies vijftien minuten te slapen in de rust, dankzij mijn ingebouwde kookwekker (terwijl mijn biologische klok altijd achterloopt). Anders was ik bij de 2-0 wel wakker geworden van toeterende buren, maar dan had ik niet live ervaren hoe verrassend die voorzet van Robben op Van Persie was. Tijdens de wedstrijd had ik natuurlijk geen moment moeite om wakker te blijven.

De UEFA let streng op de uitzendrechten, dus een wazig filmpje met de doelpunten was de beste herhaling die ik op Youtube kon vinden. Verder meldt de NOS een opvallend record: Nederland werd met die 2-0 het eerste land dat vijftig doelpunten heeft gescoord op een EK. Zodoende hebben we ook nog van Duitsland gewonnen.Rood voor groen

Ik geloof het zelf nog niet helemaal, maar het is de bedoeling dat ik op dit moment loop te demonsteren, voor de tweede keer in mijn leven. Samen met mijn kameraden van de SP. Voor het behoud van wat Overvecht het mooiste getto van Nederland maakt: ruimte, groen en asfalt. En tegen het slopen van flats om sociale problemen op te lossen.

Overvecht De Gagel, tussen Ankaradreef en St.-MaartendreefPrachtwijk

Zomaar wat foto's van Overvecht uit het afgelopen jaar.

(Lees verder)

Lovely Rita

Ze heeft lelijke gedachten, ze is een drammer met een bord voor haar kop en ze is niet altijd even fotogeniek, maar persoonlijk vind ik dat Rita Verdonk er best adequaat uitziet. Google is het met me eens, gelet op de advertenties bij dit bericht in BN/De Stem: (Lees verder)

Uitgezet

Na de zoveelste rel is Rita Verdonk eindelijk uit de VVD-fractie gezet. Opgeruimd staat netjes, maar ze heeft wel gelijk dat de VVD onzichtbaar is in het vreemdelingendebat. Kan de resterende fractie nu asjeblieft iets beters bedenken dan het geschreeuw van Wilders fluisterend napraten? Ik heb op Rutte gestemd omdat hij integratieproblemen wilde oplossen met economische groei en criminaliteitsbestrijding - en wat krijg ik terug voor mijn stem: theologisch-filosofische discussies in het parlement over de Koran, haatzaaien en de 'joods-christelijke cultuur'. Daar schieten we in Overvecht niks mee op.

Woorden om te onthoudenRampfilm

Net als iedereen met een hart ben ik in mijn jonge jaren links geweest. Na de Brent Spar-affaire is mijn verstand gaan werken, maar niet alles is veranderd. Ik heb nog steeds puisten. Ik ben nog steeds voor de legalisering van cannabis, ook al gebruik ik het niet meer. En mijn kritiek is nog even subtiel en genuanceerd als toen. Dat blijkt uit onderstaande recensie, die ik ongeveer 20 jaar geleden geschreven heb, nadat we met alle vierdeklassers van het vwo naar de film Op hoop van zegen waren geweest.

Op Hoop Van Zegen

(Lees verder)

LVB voor LDD

Als ik kiesrecht had in België, zou ik op Luc Van Braekel stemmen, dus ik begrijp waarom hij op de Lijst Dedecker heeft gestemd, als voormalig actief lid van de VLD. Jammer dat we in Nederland niet zo'n liberale partij hebben, ook al is het een lijst van een ongeleid projectiel.

Groeistuipen

Vijf jaar en een maand na de dood van Pim Fortuyn is er eindelijk weer iemand opgestaan die fel protesteert tegen de schaalvergroting in de publieke sector. En het is iemand die dicht bij het vuur zit: woordvoerder Yves Vermeulen van de Utrechtse woningcorporatie Mitros. In het huis-aan-huisblad Ons Utrecht zegt hij deze week het volgende, in antwoord op bejaarden die klaagden dat hun servicekosten plotseling waren gestegen, twee jaar nadat Mitros hun flats had aangekocht:

"We hebben 32.000 klanten. In een vrij korte periode moeten wij de eindafrekening en de berekening de deur uit doen. Het is haast onmogelijk om separaat alle mensen te informeren als ze toevallig een hogere rekening krijgen."

De corporatie heeft zelfs moeite om de eigen directie te informeren:

De berichtgeving in deze krant over de invoering van administratiekosten door Mitros, blijkt te berusten op een communicatiefout bij Mitros. "Deze kosten zaten altijd al in de afrekening van de servicekosten", aldus Vermeulen. "Dit bedrag is alleen, op advies van de Huurcommissie, apart op de rekening vermeld. Dit is iets wat de Klantenservice heeft veranderd en helaas was de directeur nog niet op de hoogte."

Het lijkt de gemeente Utrecht wel. Misschien is dat geen toeval, want het gemeentelijk woningbedrijf is een van de verhuurders die in Mitros is opgegaan. Het is een van de corporaties die het buurtje van zes flats waar ik woon wil slopen, om de flats te vervangen door laagbouw. Ik zou liever zien dat die corporaties zelf in stukken werden gebroken.Dubbel

Waarom protesteert Geert Wilders niet tegen schaatsbelg Bart Veldkamp? Die overloper heeft bewezen dat hij niet loyaal is aan Nederland, maar toch mag hij op de staats-tv optreden als chaperon van Mart Smeets en Ria Visser, op kosten van de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler. Laat monsieur Veldkamp maar analist worden bij het schaatsprogramma van de VRT! Waar gaat dit heen, krijgen we bij het volgende WK Voetbal soms Franz Beckenbauer op de plek van Johan Cruijff?

(Lees verder)

Bloggers doen het zelf

Vanavond houd ik een toespraak over concurrentie voor de verzorgingsstaat. Bij dat onderwerp zal niet iedereen meteen aan de media denken, maar volgens mij heeft de toekomst van de massamedia er alles mee te maken. Hoe meer publiek tv, radio en kranten verliezen aan persoonlijke media, hoe meer aandacht er zal zijn voor eigen verantwoordelijkheid en vrijwilligerswerk, ten koste van landelijke 'solidariteit'.

Met persoonlijke media bedoel ik weblogs en Web 2.0-sites zoals Hyves, Flickr, Digg en Youtube. Maar ook levende fossielen uit het tijdperk voor het wereldwijde web, zoals nieuwsgroepen en mailinglijsten. Gewone gebruikers kunnen er op z'n minst meepraten en vaak zorgen ze zelf voor de 'content'. Bij MSN en gewone e-mail is het contact zo direct dat je het geen media meer kunt noemen, maar voor veel Nederlanders zijn het wel belangrijke informatiebronnen.

Volgens mij zal een deelnemer aan persoonlijke media als hij een sociaal probleem tegenkomt eerder dan een consument van massamedia denken: wat kan ik er zelf aan doen? Dankzij internet zetten particulieren bij grote natuurrampen steeds vaker spontane acties op. Via de mailinglijst Deining heeft ondergetekende na de tsunami van water meegedaan aan de vissersbotenactie van Fox Vakanties in Sri Lanka, en na de aardbeving bij Yogyakarta kwam Deining-lid Hans van den Broek zelf in actie, waar hij sindsdien op zijn blog verslag van doet.

(Lees verder)

Evolutie!

Wie grappen maakt, krijgt soms een rare uitnodiging. Naar aanleiding van mijn Vrijzinnige woordenlijst heeft de Libertarische Partij me gevraagd om een lezing te houden. Dat leek me een mooie aanleiding om eens serieus te spreken over een onderwerp waarover ik al een tijd met mezelf in discussie ben: de toekomst van de verzorgingsstaat. Op dinsdag 6 maart zal ik in Den Haag om 20.00 uur een lezing houden over:

Eerlijke concurrentie: Alternatieven voor de verzorgingsstaat

Klik op de link voor een toelichting en een routebeschrijving.

(Lees verder)